Scala

Variété-, operetten- en cinematheater Scala
Anneessensstraat

Operetten

Tijdens de Eerste Wereldoorlog heropende de Scala in 1915 met revues en operetten. Belangrijkste artiesten zijn dan Louise Lausanne en Toontje Janssens. 

Variété

In 1920 zegde de directie de contracten echter op en werd het theater opnieuw gebruikt als music-hall.

Opnieuw een seizoen met revue en operetten

In het seizoen 1921-22 bracht de toenmalige kunstdirecteur Toon De Graef – die voor de oude Scala reeds veel revues had geschreven – zijn revue Anvers-Reclame en vervolgde het seizoen met operetten. Het orkest stond onder leiding van Flor Pierré. Veel artiesten die we later nog in andere operetten- en revuetheaters zullen ontmoeten traden hier op, behalve de reeds genoemden bijvoorbeeld ook Jules Dirickx, Theo Van Pelt en de dames Mertens en Angenot.
Na een seizoen was het afgelopen. De eigenaar van de Scala, de heer Philippart, voerde een loonsvermindering door voor de orkestleden wat leidde tot een conflict met de Toonkunstenaarsvakbond en tenslotte tot het ontslag van het orkest.

Tien jaar variété

De volgende tien jaar, vanaf mei 1922 tot augustus 1931, programmeerde de Scala alleen variéténummers.

Operettentheater met Ernest Kindermans

In 1931 opende de Scala terug als operettentheater. Ernest Kindermans, die ook al het Lunatheater uitbaatte, had de zaak overgenomen. Hij overleed echter in oktober 1932, waarna mevrouw Kindermans de directie waarnam.
Daarna duiden de verschillende directiewissels op het moeilijke parcours dat het operettentheater moet doorlopen. Het bestuur werd achtereenvolgens waargenomen door Frans Wynans en Hendrik Caspeele (1933-1934); de Société d’Attractions Générales ofte wel de eigenaars zelf (1934); Armand Wellens (1934); en Verschueren en Lederman (1934-1935).
Dirigenten in deze periode waren afwisselend Gerard Horens en Emiel Verwilst. De balletten werden geregeld door Mw. Katicza (1931-1932), Mw. Marthy (1932-1934) en Mitchy Janssens (1934-1935).
Op 2 mei 1935 richtten de vrienden van het Scalatheater de laatste operettenvertoning in.

Scala wordt cinema

Scala heropende na verbouwingen in september 1935 als cinema met de film “Folies Bergère” met Maurice Chevalier in de hoofdrol en ook de Belgische Sim Viva.


Eerste versie 6 jul 2011
laatste aanpassing :