Wit is Troef (1940)

Produktie : Jan Vanderheydenfilm ; Jan Vanderheyden
Realisatie : Jan Vanderheyden
Scenario : John Langenus, Herman Dumont, Edith Kiel
Beeld : Raymond De Souter
Montage : Jef Bruyninckx, Edith Kiel
Muziek : Gerard Horens, J. Antoon Zwijsen
Vertolking : Renaat Grassin, Raymond Braine, Toontje Janssens, Nini de Boël en anderen


In maart 1940 tekende Zwijsen voor zijn tweede film met Vanderheyden. Naast Zwijsen verzorgde ook weer Gerard Horens de muziek. Zoals in de vorige film bestaat de filmmuziek grotendeels uit enkele gezongen schlagers en dansmuziek.

In deze film rond voetbalsupportersveten speelde Raimond Braine mee, als sterspeler van ‘de Witten’. Ook Renaat Grassin, bekend als het ‘Ketje’ van de radio, vervulde een rol. Voor Yvonne Verbeeck was dit haar filmdebuut. Ook J.A. Zwijsen zelf duikt op in de film als pianist van het orkest in de ‘Optima bar’.

De film ging in galapremière op donderdag 9 mei 1940 in Studio 48. Daags daarna zou de eerste vertoning voor het publiek plaatsvinden. Maar op 10 mei kopten de kranten : ”De Teerling is geworpen. God behoede ons Vaderland.” Duitsland was België binnengevallen.

Filmmuziek

Een van de weinige partituren van filmmuziek die we terugvonden, is het lied ‘Ach Antoon‘. Dit lied van Zwijsen werd alleszins uitgegeven.

Volksgazet
10 mei 1940

De muziek van Horens en Zwijsen  is entrainant ; May Dale zal men met  genoegen hooren. Corry Isaye toont zich in een dansintermezzo. dat de gelegenheid geeft tot een goede close- up van den violist Vandersmissen.


Eerste versie 18 nov 2011
laatste aanpassing :