Componist

Zwijsen, componist en arrangeur

Zwijsen componeerde muziek op verschillende terreinen : schlagers, gelegenheidsmuziek, film-, revue- en theatermuziek, balletten, dansen, tientallen kinderliederen, enkele kinderoperetten, marsmuziek, volksmuziek. Dat hield vaak verband met het kader waarin hij werkte, zoals de cinematheaters, de Hippodroom, het orkest Felleman, de broederscholen, Jan Vanderheyden-film, de Opera, de Koninklijke Nederlandse Schouwburg. 

Daarnaast componeerde hij meer dan honderd liederen, kamermuziek, tientallen pianostukjes en een pianoconcerto, cantates, religieuze muziek en missen, orkestmuziek. In totaal zijn ons meer dan 600 titels of composities bekend,  waarvan we helaas maar van een kleine 100-tal de partijen of partituren hebben kunnen traceren. 

Naast zijn werk als componist, pianist en dirigent, was Zwijsen vooral bekend als “arrangeur”. Hij werkte regelmatig in opdracht van het toenmalige N.I.R., en orkestreerde onder meer de “Brabançonne” waarmee men ’s avonds de uitzendingen afsloot. De laatste jaren maakte hij nog talloze muzikale bewerkingen voor de Vlaamse Volksdanscentrale.

Een van zijn bekendste schlagers werd ’t Schooiertje uit 1938, gezongen door Willy Derby op tekst van Ferry. Andere composities die in de jaren 1930 en 1940 regelmatig op de radio te beluisteren waren zijn ondermeer Garden of Lilies, Improvisation, Woudbloemen

Commentaren


Eerste versie 22 januari 2018

Last Updated on 11 december 2022 by Erik Zwysen