Jubilee Singers

California Jubilee Singers

In november 1964 toerde J.A. Zwysen twee weken als begeleidend pianist met de California Jubilee Singers door Italië met optredens in Milaan-Rome-Pavia-Aquila-Catania-Genua-Cremona-Parma en Bergamo.

Oprichting van de groep

De California Jubilee Singers werden in 1959 opgericht onder leiding van de bariton Robert McFerrin (1921-2006).
McFerrin was de eerste mannelijke zwarte Amerikaan ooit die in de Metropolitan Opera in New York zong. In de Los Angeles Times werd zijn stem beschreven als “a baritone of beautiful quality, even in all registers, and with a top that partakes of something of a tenor’s ringing brilliance.” In 1959 zong hij de mannelijke hoofdrol in van Porgy, op het scherm gespeeld door Sidney Poitier, in de film Porgy and Bess.
De andere leden van de groep waren : tenor Henry Morton, bariton Thomas Woodson en de bas Steve Galloway.

Europatournee in 1964-1965

De jonge pianist die de groep op haar tournee in Europa in 1964-1965 begeleidde heette William Grandvil Carter (1940-1993). Hij was ziek geworden tijdens de toernee in Oost-Duitsland en werd voor de concerten in Italië vervangen door J.A. Zwysen. De groep stond op 3 november 1964 nog in de Arenbergschouwburg in Antwerpen en speelde daarna haar eerste concert in Italië op 7 november in het teatro Angelicum in Milaan.
Een van de laatste concerten vond plaats op woensdag 18 november in het Teatro Ponchielli in Cremona. Door de plotselinge ziekte van de bariton Steve Calloway moest het programma in laatste instantie gewijzigd worden en nam Robert McFerrin enkele nummers als bariton-solist voor zijn rekening . De krant La Provincia di Cremona schreef hierover :

Dit beroemde kwartet, gereduceerd tot een trio, moest noodgedwongen afzien van het mooie ‘Joshua fit the Battle of Jericho’ maar we hoorden een mooie en kleurrijke selectie uit ‘Porgy and Bess’, een mooie vertolking van ‘Old Man River’ en een moedige poging van Mac Ferrin met ‘Io sono il prologo’ van ‘I pagliacci’. Hij werd uitstekend begeleid op de piano door J.A. Zwysen.

Zes weken voor de Italië-tournee met J.A. Zwijsen, toerde de groep met pianist Carter door Oost-Duitsland. Van hun optreden op 30 september 1964 in Dresden werd een opname gemaakt die te beluisteren is op Youtube via volgende link :
https://www.youtube.com/watch?v=80-qr8s_iNo

Eerste versie 28 dec 2015
Laatste aanpassing :