Dirigent

J.A. Zwijsen als dirigent

In de Cinematheaters

In de periode van de stille film dirigeerde Zwijsen cinemaorkesten in de zalen :

 • Majestic (1925-1928),
 • Coliseum (1928-1929)
 • Olympia, later Corso, in Borgerhout (1929-1930).

In de Hippodroom

 • Revues en operetten
  Johan Zwijsen trad in de jaren ’30 en ’40 van de 20e eeuw regelmatig op in de Hippodroom als muzikant of als dirigent. Zo was hij dirigent van het Hippodroomorkest ten tijde van de grote revues van Rik Senten (1935-1945).
  In 1948 dirigeerde en componeerde hij er ook nog voor een van de naoorlogse revues van Fé Pasmans, de ‘Jubel-revue’ ‘t Zit er tegen ! met de balletten onder leiding van Jenny Boeva.
 • Opera Bergmans
  Opera Bergmans
  of de Spectacles Lyriques Français, ook Franse Opera genoemd. Na de Tweede Wereldoorlog maakte Zwijsen deel uit van het orkest dat er onder leiding van de Waalse dirigent François Gaillard de Franse operavoorstellingen begeleidde. In die reeks dirigeerde hij zelf in 1945 en 1946 de opera’s ‘La Tosca’ van Giacomo Puccini en ‘Werther’ van Jules Massenet. Telkens in regie van de initiatiefnemer van deze voorstellingen, de Waalse impresario en schrijver Antoine Bergmans.
 • Fantasia
  In 1946 dirigeerde Zwijsen in de Hippodroom het eerste (misschien ook het laatste) ‘monster variété spektakel’ Fantasia van de Algemeene Spectakel- en Concertonderneming onder directie van W. De Vos. Het zou de eerste in een reeks worden, maar we weten niet of het later nog herhaald is. Tijdens deze voorstelling werd zijn wals Garden Party gespeeld, waarop gedanst werd door de 16 Wimfidor girls met M. Arnou als solodanseres. Naast acrobaten en fakirs, de conferencier Oscar Ferket, en ‘de koningen van het mondorgel’ The 5 Hotcha’s, zong er ook de bas Edward De Decker fragmenten uit de opera’s Paljas, Faust en Carmen.

De grote bals

In de glansperiode van de grote Antwerpse bals werd Zwijsen regelmatig geëngageerd om een symfonisch orkest samen te stellen, zoals bijvoorbeeld ter gelegenheid van :

 • het carnavalbal in februari 1937 in de Dierentuin ; een tweede orkest werd gedirigeerd door André Felleman.
 • het halfvastenbal in maart 1937 van het Aanmoedigingscomiteit voor Artistieke Werking, eveneens in de Dierentuin ; andere orkesten daar waren The Collegians en het orkest Felleman.
 • het gala-artistenbal in maart 1946 ten voordele van de Penning van de Toneelspeler in de Stedelijke Handelsbeurs. Zwijsen dirigeert daar zijn zogenaamd Fantasia-orkest. Het tweede orkest daar was het Schlager Amusement Orkest onder leiding van Bob Green.
 • het gala-artistenbal in februari 1950 in de Stedelijke Feestzaal. Traditioneel zette men in Antwerpen met dit bal het carnaval in.
 • het Bal van de Burgemeester in december 1954. Voor deze gelegenheid componeerde hij ook een Burgemeesterwals.

Eerste versie 25 mrt 2018
laatste aanpassing :