Slissen en Cesar

Slissen en Cesar in de komediantenrevues

Sketches in de komediantenrevue

In de komediantenrevue van 1948 lanceerde Jeroom Verten de twee typetjes die later als Slissen en Cesar bekend werden. Robert Marcel en Jos Gevers haalden met die personages zoveel succes, dat de typetjes in de daaropvolgende revues hun vaste plaats verwierven. Ze doken aanvankelijk echter onder andere namen op : Slissen en Marinus in de sketch ‘Een partijtje biljart’ in 1948 of Flup en Frans in de sketch ‘Auto-brevet’ in 1950. Vanaf 1951 treden beiden op als Slissen en Cesar in de sketch ‘De zwemles’ in 1951, ‘Slissen en Cesar af’ in 1952 en tenslotte ‘De Hemelvaart van Slissen en Cesar’ in 1953. De laatste twee jaren, 1954 en 1955 stonden ze niet meer op het programma, maar het duo Jos Gevers en Robert Marcel werden wel herkend als ‘Slisse en Cesar’ in diverse sketches, zoals in 1954 waar ze als dienstdoende Sint Niklaas en Zwarte Piet optraden samen met de ezel (René Bertal) en twee Sint Niklazen (Luc Philips en Hector Camerlynck).

Een blijspel

Later schreven Jeroom Verten en Jos Gevers een blijspel rond deze personages. Dit werd voor het eerst in de K.N.S. opgevoerd in regie van Luc Philips in juni 1956, het eerste jaar zonder komediantenrevue. Naast Robert Marcel en Jos Gevers, als Slissen en Cesar, speelden nog mee René Bertal (facteur), Luc Philips zelf (Dr. Monchaussen) en Jenny Van Santvoort (vrouw Slissen). Andere rollen waren weggelegd voor Ketty van de Poel, Nora Oosterwijk, François Bernard, Wim Bergers, Martin van Zundert en Rosa Hermans. Het stuk werd op 5 juli 1956 vanuit de K.N.S. rechtstreeks uitgezonden op de Vlaamse Televisie. Dat was ook het geval op 21 september 1960, eveneens met Robert Marcel en Jos Gevers in de hoofdrollen.

Het vervolg

Vlak voor zijn overlijden op 16 mei 1958 werkte Jeroom Verten met Jos Gevers nog een vervolg af, ‘Slissen bouwt’. Dit stuk werd in juni van hetzelfde jaar 1958 nog uitgevoerd door de K.N.S..