J.A. Zwijsen als filmbegeleider

J.A. Zwijsen
begeleider van stomme films

Pianist-begeleider

J.A. Zwijsen was nog een jonge tiener toen hij als pianist de stomme films begeleidde in het Winterpaleis. Overigens speelde hij in verschillende cinematheaters, waaronder de populaire Prins Albert in de Diepestraat en in de Pathé op de De Keyserlei. Met Hendrik Crabeels en Paul Douliéz trad hij in een soort beurtrol op in cinema’s zoals de Rex en de Tokio. Later werd hij dirigent in de cinema Majestic.

Ook in latere jaren

Dat Zwijsen een behoorlijke reputatie had opgebouwd op dit gebied werd bewezen tijdens de wereldtentoonstelling in Brussel (1958). Hij werd toen gevraagd om op piano de vertoningen te begeleiden van stomme films in het Amerikaans Theater. Gaston Ariën was daar directeur en had enkele jaren eerder de Philharmonie van Antwerpen opgericht en Zwijsen aangeworven als orkestregisseur.
In diezelfde functie van pianist-begeleider bij de stomme film werd hij daarna nog regelmatig gevraagd door Jacques Ledoux, conservator van het filmarchief. Dat was onder andere het geval tijdens de week van de stomme film die plaatsvond in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel van 12 tot 18 oktober 1958.

Dirigent

In de periode van de stille film dirigeerde Zwijsen cinemaorkesten in de zalen :

  • Majestic (1925-1928),
  • Coliseum (1928-1929)
  • Olympia, later Corso, in Borgerhout (1929-1930).
Eerste versie 25 mrt 2018

Last Updated on 6 november 2023 by Erik Zwysen