Palladium

Palladium (1921-1923)
Cinematheater Empire (vanaf 1924)

Palladium
Appelmansstraat

In 1920 werd dit nieuwe theater gebouwd in de Appelmansstraat in Antwerpen. Het zou dienst doen als variété-, operette- en revuetheater, maar de zaal zou ook geschikt zijn voor concerten en bals. Architect was Louis Hamaïde. De inhuldiging vond plaats op 30 december 1920 en de eerste vertoningen (variété) startten een dag later, op oudejaarsavond.

Galaconcert

Zoals gebruikelijk opende dit nieuwe theater met een galaconcert ten voordele van enkele goede doelen. Dit concert vond plaats op donderdag 30 december 1920 ten voordele van Het Nationaal Werk voor oorlogsweezen en voor Ons Invaliedenhuis.
Het orkest stond onder leiding van de heer Campo. Het strijkkwartet van het 1ste Regiment der Gidsen nam er aan deel met A. Onnou, L. Halleux, G. Prévost en F. Quinet. Verder de zangers De Lannoy, tenor, Maria Levering, Arthur Steurbaut, bas en de pianiste Mej. A. Olens.

Eerst Music-hall programma, dan operettetheater

Dit theater opende op 31 december 1920 onder het bestuur van Oscar Levillain met een variétéprogramma. Het orkest stond onder leiding van de heer Campo

In februari 1921 begon men met een vast operettegezelschap aan een eerste operetteseizoen. Orkestleider werd Jan Tasset, die was overgekomen van de Anvers-Palace. Algemeen regisseur was Louis Servais en de balletten werden geregeld door Olga Euler. De eerste operette, op het programma vanaf vrijdag 25 februari 1921,  was Boccace van Franz von Suppé. Het seizoen sloot einde juli af met de operette La Grande Duchesse de Gérolstein op muziek van Jacques Offenbach.
De zomer werd overbrugd met enkele gastgezelschappen die vooral revues brachten.

Het tweede seizoen opende op zaterdag 1 oktober 1921 met La fille du Tambour Major van Jacques Offenbach. Het orkest van 28 leden stond onder leiding van Tasset. Henri Claessens was pianist-begeleider.  Het ballet van twaalf danseressen stond onder leiding van Olga Euler.

Na de opvoeringen van de revue Anvers for Ever, opende het derde operetteseizoen op zaterdag 30 september 1922 met De Zingende Molens, operette van de Belgische componist Arthur Van Oost.

En al snel… een cinema

In juni 1923 besloten de aandeelhouders van Palladium dat de operettenvoorstellingen hen te veel kostten. Als oorzaken gaven ze aan : de stijging van de salarissen en de hoge taksen van provincie en staat.
Men breide er nog wel een vaudeville-seizoen van een zestal weken aan vast. Daarna sloten de revue Anvers et contre tous van Fernand Servais en Remy Radeska in augustus en september 1923 en enkele operetten en toneel door het gezelschap van de impressario Baret, de korte periode van het Palladium als revue- en operettetheater af.
In januari 1924 is Palladium definitief omgedoopt tot cinema Empire.


Eerste versie 6 jul 2011
laatste aanpassing :