J.A. Zwijsen en het orkest Felleman

1932 – 1934

Johan Zwijsen als pianist in het orkest Felleman

Na de invoering van de geluidsfilm in de Antwerpse cinemazalen, werd Johan Zwijsen begin jaren 1930 lid van het orkest André Felleman. Hij was er pianist- componist – arrangeur. Op dat ogenblik heeft Zwijsen een muziekhandel in de Lange Beeldekensstraat in Antwerpen, en de ruimte werd regelmatig gebruikt voor de repetities.
Met dit orkest trad hij op in het Grand Hotel aan de de Keyserlei in Antwerpen. In september of oktober 1934 stapte hij over naar het orkest van Rik de Backer in de Hippodroom. Dat betekent vooral werken voor de revues van Rik Senten. Enkele maanden later is hij er zelf de dirigent van het orkest

Componist en arrangeur

De componist Zwijsen oriënteerde zich met dit engagement meer naar het lichtere genre. Dankzij de rechtstreekse uitzendingen door het toenmalige Nationaal Instituut voor de Radio-Omroep (N.I.R.) werden onder meer zijn Kermesse flamande (Boerenkermis) en de slow-fox Violette des prés (veldviooltjes) de ether ingezonden. Maar veel andere van zijn composities of bewerkingen kwamen hier tot leven tot in de huiskamers, waaronder wij vernoemen: de foxtrot Tanhäuser (bewerking van Wagner); Valse de concert pour piano solo; potpourri de Vieux Noëls; kwartet voor 4 cello’s, gespeeld door André Felleman, Antoon Horemans, Nic Lahaye en Jan Douliez; J’ai cru toujours, gezongen door Carlo Franck; André, André, marche; Serenade aan Elise voor fluit, cello en klavier; Grand Hôtel marche; Nur ich allein, tango gezongen door Carlo Franck; Macha; Vlaamsche hot; Molly Darling, foxtrot; Waar de roode rozen bloeien; Fleurs des bois (Woudbloemen), wals; Sous la feuillée, wals; Sextet in ouden stijl voor snaren; Fabeltje voor viool, uitgevoerd door Arthur Maebe.
Van Felleman en Zwijsen voerde het orkest onder andere uit: Stolziana, een fantasie op de successen van Stolz.

Pianist

Als pianist kon Zwijsen zich onder meer laten opmerken met de Danse Polonaise pour piano van de componist Xaver Scharwenka (1850-1924); de Hongaarse rapsodie nr.2 van Liszt; Hot piano van Jean Pâques; Derde fantasie voor piano-solo van Peter Benoit; de kleine kat op het klavier van Zez Confrey; Rondo Capricioso van Mendelsohn (bew. Zwijsen); Rythmic foxtrot avec piano obligé van Robrecht; tweede wals voor piano van Jef Van Hoof; Explosifs, fantasie in rhapsodievorm voor klavier, zang en gemengd orkest van Jan Douliez; Rhapsodie nr.14 van Liszt; 2de Slavische Rhapsodie van Carl Friedemann; Van een oud slaguurwerk van Mueller-Melbron.

Het orkest Felleman in de jaren 1932-1934 met pianist J.A. Zwijsen. Zwijsen verliet het orkest op het einde van 1934.
Eerste versie 3 maart 2021
Laatste aanpassing: