Josée Nicola
de Koninklijke Belgische balletschool
De Antwerpse danseres Josée Nicola, destijds ‘prima ballerina’ aan de Koninklijke Vlaamse Opera (KVO), was geen onbekende voor Zwijsen. Ze was danseres in de KVO toen Zwijsen er repetitor was. In juni 1943 danste ze mee met Maggy Ponzi, Anny Cluytmans, Jeanne De Clercq en balletleider Ernest Piraux bij de creatie van Zwijsens ballet Feestdag op het Land in de KVO onder leiding van de toondichter zelf.
Josée Nicola (Antwerpen, 21 september 1918 – Diest, 20 juni 2007) werkte in de Koninklijke Vlaamse Opera (KVO) als solodanseres van 1942 tot 1945 en als eerste solodanseres in de seizoenen van 1945 tot 1948. Choreografen-balletmeesters waren in de KVO in die jaren Ernest Piraux (1941-1945), Sacha Sarkoff (1945-1946) en Valentina Belova (1946-1949). Samen met Mia Mertens en Marc Hertsens maakte ze in 1947-1948 ook een tijdlang deel uit van de Belgische Balletten (of het Belgisch Ballet) van Valentina Belova. |
Een eigen balletschool
In september 1947 begon Nicola met een eigen balletschool, die nu nog bekend staat als Koninklijke Belgische Balletschool Josée Nicola. Aanvankelijk werden de cursussen gegeven in de zaal Nieuwe Carnot in de Carnotstraat in Antwerpen. Vanaf het seizoen 1949-1950 vertoefde de balletschool in de Roma op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. In de jaren 1960 werd verhuisd naar de Herststraat in Deurne.
Dansrecitals
Na twee jaar werking, voor de start van het derde leerjaar, gaven haar leerlingen op donderdag 15 september 1949 voor het eerst een dansrecital. Zwijsen leidde het orkest voor dit recital in de schouwburg aan de Kipdorpbrug. Naast onder meer het ‘Klein Ballet’ van Karel Candael en het ballet uit de opera ‘Prins Igor’ van Borodine, voerden de danseressen de Walsfantazie van Zwijsen uit en ook diens Monique’s Feestdag, een ballet naar een scenario van José Nicola zelf.
In latere recitals kwamen nog andere balletten van Zwijsen aan bod, waaronder: Het Juwelen Kistje, Zwaluwen, en Campinas, telkens in een choreografie van Nicola zelf. Mogelijk gebeurde dit voor het laatst ter gelegenheid van het jaarlijks balletrecital van 1969. Toen werd ‘op een frisse, opgewekte muziek van J.A. Zwijsen’ het ballet Feestdag op het Land gedanst.
Operettentheater Rubens-Lehar
In 1950 verzorgde de school de balletten van het operettentheater Rubens in het Rubenspaleis en van het operettentheater Lehar in de schouwburg Concordia, beide met Zwijsen als orkestleider.
Vanaf september 1950 verzorgden Nicola en haar balletschool de balletten in de laatste uitvoeringen van de zogenaamde ‘Franse opera‘ in de Hippodroom.
De Gildebarden
In 1962 startte de samenwerking met het Antwerpse operettengezelschap De Gildebarden, waar J.A. Zwijsen dirigent was. De school stond in voor de balletten bij de uitvoeringen van dit operettengezelschap en vanaf 1966 organiseerden de Gildebarden de jaarlijkse balletrecitals van de school in de Majestic en later in de Koninklijke Vlaamse Opera.
Eerste versie 24 augustus 2010
Last Updated on 12 september 2022 by Erik Zwysen