Empire

Palladium (1921-1923)
Cinematheater Empire (vanaf 1924)

Empiretheater
Appelmansstraat

Palladium wordt Empire (1924)

Na de heropening op vrijdag 4 januari 1924 van de voormalige Palladium als cinema- en attractieschouwburg Empire werden tijdens de volgende zomerseizoenen tot en met 1928 nog revues, operettes en vaudevilles geprogrammeerd. Diverse Brusselse en Franse gezelschappen kwamen daarvoor naar Antwerpen, waaronder meermaals dat van de Brusselse komiek Darman.

In augustus 1924 stond de revue Anvers-Radio van Fernand Servais en Staf Piron op het programma. De dirigent van Empire, Leo Van den Broeck, componeerde hiervoor een oorspronkelijk ballet. Het duo zorgde de volgende jaren nog voor de Antwerpse revues Anvers-Overal en Anvers-Tunnel!.

Vanaf 1926 stond het Empire-orkest onder leiding van Paul Moreaux. Regelmatig waren andere gezelschappen te gast. In juli 1925 speelde een Franse groep de operette You You van Victor Alix onder leiding van de toenmalige dirigent van het Parijse Apollotheater Paul Florendas. In juli 1927 was het gezelschap van het Brusselse Casino-theater te gast met de operette No, No, Nanette, onder leiding van Max Alexys.

Revues met J.A. Zwijsen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeerde de Empire voonamelijk als revuetheater.
In 1944 – na zijn revue- en operettenseizoen met Rik Senten in Hippodroom – schreef J.A.Zwijsen de muziek voor enkele revues van ‘Arthur Nelis’, pseudoniem voor Gaston Ariën en Hendrik Gonnissen die deze revues samen schreven. Ze werden opgevoerd in het Empire-theater met Flor Pierré als orkestleider. 

Allez amuseert U !

Deze revue liep van 23 juni tot halfweg juli 1944 in het Empiretheater onder leiding van zijn dirigent Flor Pierré.
De balletten stonden onder leiding van Mitchy Janssens en de hoofdrolspelers waren de leden van het Empiregezelschap zoals René Bertal, Louise Lausanne, Nandje Buyl en Lia Lee.
De regie werd gevoerd door W. Schuermans.

Spek voor uwen bek

In augustus-september 1944 verzorgde Zwijsen de muziek voor de nieuwe revue van Arthur Nelis . Het gezelschap van het Empire-theater met Flor Pierré als dirigent, verzorgde de uitvoering. De revue stond nog op de affiche toen Antwerpen bevrijd werd op 4 september 1944.


Eerste versie 6 jul 2011
laatste aanpassing :