Zwijsen – Van der Seelen

Antonius Zwijsen
Maria Elisabeth Van der Seelen

De familie Zwijsen of Swijsen

De familie Zwysen in Antwerpen heeft haar voorgeschiedenis in Noord-Brabant, Vlaams-Brabant en Limburg.
Een aantal familieleden kwam rond de eeuwwisseling (19e-20e eeuw) vanuit Noord-Brabant terug naar de Zuidelijke Nederlanden, toen al België. Dit was onder meer het geval voor Antonius Zwijsen, mijn overgrootvader, die naar Antwerpen verhuisde, streek waar onze familie nog steeds vertoeft.

Petrus Swijsen

Enkele biografische gegevens uit :
Dr. J.W.M. Peijnenburg, Joannes Zwijsen, bisschop, 1794-1877,  Stichting Zuidelijk Historisch Contact, Tilburg 1996.

Petrus Swijsen, in 1756 geboren in Geetbets, verliet het toenmalige Oostenrijks Brabant na de dood van zijn ouders. Hij trad in militaire dienst van de Republiek der Verenigde Nederlanden en was vanaf 1780 in ’s Hertogenbosch gelegerd. Daar begint het Noord-Brabantse hoofdstuk van onze familiegeschiedenis. Petrus was 26 toen hij in 1783 in ’s Hertogenbosch trouwde met Cornelia Van Heeswijk. Hij verhuisde naar Kerkdriel en begon er te werken als molenaar.  Na de dood van zijn vrouw hertrouwde Petrus in 1794 met Wilhelmina Van Herpen. Hij schreef zijn naam toen als Zwijsen. De eerste zoon uit dit nieuwe huwelijk van Petrus en Wilhelmina was Joannes Zwijsen. Hij is bekend geworden als eerste aartsbisschop in Nederland na het herstel van de kerkelijke hiërarchie in 1853. Onze familie, en een heleboel andere Zwijsen stammen af van Cornelis Zwijsen, de jongere broer van de bisschop.

De familie Van der Seelen of Van der Ceelen

De familie Van der Seelen of Van der Ceelen kwam van Reusel in Noord Brabant, vlak aan de grens, via Arendonk naar Turnhout. We treffen ze dus aan in de provincie Antwerpen.

Maria Elisabeth Van der Seelen

Maria Elisabeth Van der Seelen, dochter van Maria Catharina Dergent, werd gewettigd bij het huwelijk van haar moeder in 1870 in Turnhout met Josephus Van der Seelen. Toen ze huwde met Antonius Zwijsen werkte ze als strijkster. Het gezin vestigde zich in de Gasstraat in Antwerpen.


 

V
Huwelijk 1794 Kerkdriel
Petrus Swijsen
Wilhelmina Van Herpen

V
Huwelijk 1796 Arendonk
Wilhelmus Van der Seelen
Maria Dielis

IV
Huwelijk 1821 Berlicum
Cornelis Zwijsen
Joanna Spierings

IV
Huwelijk 1837 Turnhout
Wilhelmus Van der Seelen
Adriana Engelen

III
Huwelijk 1857 Berlicum
Henricus Zwijsen
Antonetta Smulders

III
Huwelijk 1870 Turnhout
Josephus Van der Seelen
Maria Catharina Dergent

II
Huwelijk 1892 Antwerpen
Antonius Zwijsen
Maria Elisabeth Van der Seelen

 

I
Huwelijk 1923 Antwerpen
Johan Adriaan Zwijsen
Elise Emilie Habran