Schaumans – Suijs

Jozef Philip Schaumans
Joanna Catharina Suijs

De familie Schaumans

De familie Schaumans is afkomstig van Vlaams Brabant, de streek ten westen van Brussel : Zellik, Asse, Essene, Kobbegem, Bekkerzeel,… ook bekend als het Pajottenland. Ook sommige aangetrouwde families komen uit Vlaams Brabant, andere van net over de taalgrens, o.a. Enghien (Edingen), Petit-Enghien (Lettelingen), Bierghes (Bierk), Rebecq (Roosbeek). Enkele onder hen vind je onder de link verwante families.

Leo Schaumans

Leo Schaumans was de zoon van een handelaar in veevoeders, Jozef Schaumans, die te Asse ook zijn eigen maalderij had. Na zijn studies handelswetenschappen aan het Sint Ignatius instituut in Antwerpen (het latere U.F.S.I.A. en momenteel onderdeel van de universiteit Antwerpen), trouwde Leo Schaumans in 1921 in Antwerpen met Marie Louise Dockx. Hun enige dochter trouwde later met Jozef Zwijsen.
Leo Schaumans publiceerde in 1932 een brochure over de crisis. Na de oorlog leerde hij etsen aan de Academie van Antwerpen bij Louis Peeters. Hij nam diens woning in Liefkenshoek (Kallo) over, van waaruit hij in de jaren 1970 talloze tekeningen maakte van hoeves en huizen die door de onteigeningen ten dode waren opgeschreven.

De familie Suys of Suijs

Joanna Catharina Suijs

Johanna Catharina Suijs was in Asse in dienst bij rentenier Jozef Vermeiren, vroeger pachter in Essene. Zij verwierf na zijn overlijden diens huis op de Kalkoven te Asse.
Daarna huwde ze met de 43-jarige landbouwer Jozef Schaumans, grootvader van mijn moeder.


 

V
Huwelijk 1748 Kobbegem
Judocus Schoumans
Maria Magdalena Timmermans

V
Huwelijk 1766 Asse
Joannes Baptista Suijs
Anna Catharina De Brandt

IV
Huwelijk 1803 Asse
Henricus Schaumans
Maria Anna Van den Cruijce

IV
Huwelijk 1813 Asse
Jacobus Suijs
Anna Francisca Boom

III
Huwelijk 1836 Asse
Guilielmus Schaumans
Antonia Henrica Mahie

III
Huwelijk 1845 Meldert
Joannes Baptista Suijs
Petronella Van den Weijngaerde

II
Huwelijk 1893
Jozef Philip Schaumans
Joanna Catharina Suijs

I
Huwelijk 1921 Antwerpen
Leo Schaumans
Marie-Louise Dockx