Josée Nicola

Josée Nicola
de Koninklijke Belgische balletschool

Prima ballerina

De Antwerpse danseres Josée Nicola (1918-2007), destijds ‘prima ballerina’ aan de Koninklijke Vlaamse Opera (KVO), was geen onbekende voor Zwijsen. Ze was danseres in de KVO toen Zwijsen er repetitor was. In juni 1943 danste ze mee met Maggy Ponzi, Anny Cluytmans, Jeanne De Clercq en balletleider Ernest Piraux bij de creatie van Zwijsens ballet Feestdag op het Land in de KVO onder leiding van de toondichter zelf.

Een eigen balletschool

In september 1947 begon Nicola met een eigen balletschool, die nu nog bekend staat als Koninklijke Belgische Balletschool Josée Nicola.
Na twee jaar, voor de start van het derde leerjaar, gaven haar leerlingen op donderdag 15 september 1949 voor het eerst een dansrecital. Zwijsen leidde het orkest voor dit recital in de schouwburg aan de Kipdorpbrug. Naast onder meer het ‘Klein Ballet’ van Karel Candael en het ballet uit de opera ‘Prins Igor’ van Borodine, voerden de danseressen de Walsfantazie van Zwijsen uit en ook diens Monique’s Feestdag, een ballet naar een scenario van José Nicola zelf.

Operettentheater Rubens-Lehar

In 1950 verzorgde de school de balletten van het operettentheater Rubens in het Rubenspaleis en van het operettentheater Lehar in de schouwburg Concordia, beide met Zwijsen als orkestleider.
Vanaf september 1950 verzorgden Nicola en haar balletschool de balletten van de zogenaamde ‘Franse opera’ in de Hippodroom.

De Gildebarden

In 1962 startte de samenwerking met het Antwerpse operettengezelschap De Gildebarden. De school stond in voor de balletten van dit operettengezelschap en vanaf 1966 organiseerden de Gildebarden de jaarlijkse balletrecitals van de school in de Majestic en later in de Koninklijke Vlaamse Opera.

Latere samenwerking met Zwijsen

Ook later voerden José Nicola en haar leerlingen nog regelmatig balletten uit van Zwijsen. Mogelijk voor het laatst ter gelegenheid van het jaarlijks balletrecital van 1969. Toen werd ‘op een frisse, opgewekte muziek van J.A.Zwijsen’ het ballet Feestdag op het Land gedanst.


Eerste versie 24 augustus 2010
laatste aanpassing :