Janssens tegen Peeters (1940)

Produktie : Jan Vanderheyden-Film ; Jan Vanderheyden
Realisatie : Jan Vanderheyden
Scenario : Edith Kiel, Jan Vanderheyden, Hendrik Caspeele
Beeld : Ernst Mühlrad
Montage : Edith Kiel
Muziek : Gerard Horens en J.Antoon Zwijsen
Vertolking : Toontje Janssens, Charles Janssens, Louise Lausanne, Jef Bruyninckx, Louise Colpijn, Pol Polus, Nini de Boël en anderen


In oktober 1939 schreef J.A. Zwijsen dat hij in bange verwachting leefde op nieuws van de Jan Vanderheyden films, ‘waarvoor men mij heeft komen vragen (…) Dat zou de verwezenlijking zijn van een lang verwachte droom.‘ Eind oktober kon hij een contract ondertekenen voor de filmmuziek waaraan hij werkte samen met Gerard Horens. De opnames startten in november.

De film ging op donderdag 8 februari 1940 in première in Studio 48, de ex-Odeon, op de Frankrijklei. Het volk stond tot ver in de straat aan te schuiven om een plaatsje te bemachtigen. Op 19 maart organiseerde de directeur van Studio 48, Victor Neutgens, al een feestje voor de 200ste vertoning. De film werd twee volle maanden in deze cinemazaal vertoond, waarna hij zijn traject begon langs andere cinemazalen.

Op basis van deze film schreef Hendrik Caspeele, die ook al de dialogen schreef voor de film, een toneelversie van ‘Janssens tegen Peeters’. Deze theaterversie, ook met muziek van Zwijsen, werd in september 1940 vertoond in de Empire-schouwburg in Antwerpen.

Filmmuziek

Marc T. ,
Weekblad Cinema,
16 februari 1940

Ook ontdekten wij enkele uitstekende dingen van de twee jonge Antwerpsche componisten HORENS en ZWIJZEN, die beiden stellig aanleg hebben voor het componeeren van filmmuziek en waarvan een tango sterk de aandacht trok.


Eerste versie 18 nov 2011
laatste aanpassing :