Antwerpse theaters

Operetteseizoenen
in het interbellum

Operetteseizoenen brachten veelal ook revues en kleinere zangspelen. De theaters die zich aan operetteseizoenen waagden, hielden het maximaal maar enkele jaren vol. Het was een dure onderneming. Naast de vaste theaters, brachten ook de Vlaamse Opera en tijdelijke gezelschappen de operettes naar het Antwerpse publiek.

Vooraf

Voor de Eerste Wereldoorlog presenteerden verschillende Antwerpse theaters zich in hun aankondigingen als variété- en operettetheater, dikwijls gecombineerd met cinemavertoningen. Voorbeelden zijn:

  • Scala: cinema, variété, operettes, zang, enz..
  • Odeon (Kunstlei): operettes, variété, cinema.
  • Lux II (Paardenmarkt): operettes en cinema
  • Cine Theater Lux (Provinciestraat): operette en cinema
  • Cinema Monopool (Berchem, Driekoningenstraat): cinema, variété, operettes

Advertentie januari 1914

Oorlog en bezetting

Na de inval van de Duitse troepen in augustus 1914 sloten de belangrijke Antwerpse musichalls (variététheaters) zoals Odeon, Palatinat, Scala en Folies-Bergère hun deuren. Veel mannelijke artiesten waren onder de wapens geroepen, andere waren naar Engeland of Nederland uitgeweken.
De cinema’s waren de eerste om opnieuw te openen. Op de operettetheaters was het langer wachten. Voor kleine Vlaamse operettes kon men vanaf februari 1915 opnieuw terecht in de Odeon.
Het theaterleven kwam echter maar goed op gang in de zomer van 1915. In Odeon werd de revue Hedde ’n Pas van Gustaaf Piron geprogrammeerd, samen met film. In Palatinat ging de avondvullende Dop-revue van Rik Senten en Fatum in première. En aan het begin van het winterseizoen van 1915-1916 kon men ook opnieuw in de Scala terecht voor revues en operetten.

Eerste versie 22 januari 2018

Last Updated on 12 september 2022 by Erik Zwysen