De revues Senten-Zwijsen (1935-1940)

De revues Senten – Zwijsen van 1935 tot 1940

Hip ! Hip ! Hoerah !

Jubelrevue – Viering Frits Vaerewyck

Johan Zwijsen nam bij deze 25e revue – de ‘Jubelrevue’ –  van Rik Senten in oktober 1935 de rol over van Rik De Backer als muziekbewerker en orkestleider.
Tijdens de voorstelling op maandag 18 november werd Frits Vaerewyck gehuldigd voor zijn 25-jarig toneeljubileum.
Muziek. In deze revue zong Louis Staal de wals Pierke de Eierboer van Zwijsen; Lotje de Troch en Frits Vaerewyck zongen de schottisch Griet en Piet.

1936


 

Kom over !

Karnavalrevue

De titel verwijst naar het vooruitzicht op een nieuwe Moerdijkbrug die de Nederlanders moet toelaten in nog groteren getale naar Antwerpen af te zakken.
Vedetten en attracties. Als gasten traden op de zangers Ricardi en Mevr. Nielsen en als attracties ‘de wereldbefaamde lilliputters’ Ratoucheff met de kleinste man ter wereld, en de ‘meest beroemde Russische springers der wereld’, ‘de ongeëvenaarde Russsche wervelwinden’ de 5 Bolgaroffs met ‘de levende draaispil’.
Muziek. Zwijsen componeerde zoals gewoonlijk het revuelied Kom over dat in verschillende tekstversies doorheen gans de revue gezongen werd door Frits Vaerewyck en het publiek. Erik Lund zong de nieuwe aria van Zwijsen Naar den Hippodroom!.

Amaaï ! Mijn Klokken !

Paasrevue

In regie van Rik Senten en Fé Pasmans.
Vedetten en attracties. Als gast trad op ‘de Weense nachtegaal’ de sopraan Gretl Vernon. Als attracties onder meer de Amerikaanse dansers Charlie en Rita Jenkins, de ‘3 Ajax’ atleten van het circus Sarrasani, en de ‘raskomieken’ The Turand Bros.
Muziek. Hierin de liederen Als ge de klokken luidt en Gij zijt er het zonnetje, gezongen door Frits Vaerewyck; Athleten op !, een aria uit de Heldenmarch gezongen door Ricardi, Lausanne en de Troch; en Kermishelden, een kermislied gezongen door de Troch en Ricardi.

Hernemingen

Kom over !
Hip! Hip! Hoerah!
Laat maar steken

Daarna herneming van de drie revue’s, in nieuwe en aangepaste versie :

  • Kom Over ! ter gelegenheid van Antwerpen kermis en van de hernieuwde Hippodroom.
  • Hip! Hip! Hoerah! Naar aanleiding van de prestaties van de Hollandse zwemsters op de Olympiade van Berlijn schrijft Rik Senten het liedje De Hollandsche Vischjes, op muziek gezet door Zwijsen en gezongen door Vaerewyck.
  • Laat maar steken. Na deze drie hernemingen ging het gezelschap vanaf 19 september op tournee in het binnenland.

Blok Af !

Na de optredens van het gezelschap van Rik Senten in het Nieuwe Circus in Gent, volgde deze nieuwe revue in de Hippodroom in regie van Fé Pasmans. Ook deze revue loopt langer dan een maand.
Vedetten en attracties. Hier treedt voor de eerste keer Esther Deltenre op samen met Frits Vaerewijck. Haar laatste optreden in de Hippodroom dateerde al van 1928, toen ze nog in revues optrad met Sus Van Aerschot. Verder ook de Catalaanse tenor Jean Salva, ‘het evenbeeld van Tino Rossi’, die ook al met Rik Senten in Gent optrad. Als attrakties zijn er de humoristen O’Henry-Petros and Maria van het Coliseum van Londen en het Belgische Trio Tobas.
Muziek. Het ‘jazzorkest van Zwysen’ en de 24 Hippodrome-Girls zijn bestendig in aktie.

1937


 

Blok Af !

Herneming

In regie van Pol Polus.
Vedetten en attracties. Jean Salva, ‘de wonderbare Katalaanse nachtegaal’, treedt nu op in een geheel nieuw repertorium. Naast Frits Vaerewyck en Esther Deltenre traden hier ook Portugese Ridder de Vasconcelles op ‘met zijne twee Prachtpaarden’, Mistral en Tom Pouce, ‘ die gelukkig ontsnapte aan een ongeval in de Empire van Brussel.’
Muziek. Versterkt Jazz orkest onder leiding van J.A. Zwysen.

Diamant-revue

of ‘De legende van den Orloff Diamant’

Paasrevue

Vedetten en attracties.  Met als gastvedette en commère de Belgische zangeres ‘met de diamanten stem’ Mary Cambien. De Hippodrome Girls, juist terug van een veertiendaags optreden in het Variété Palace in Charleroi, werden versterkt. Ook Gaspar Van den Hoeck en Alice Christiaens traden hier op.
Muziek. Van Zwijsen zong Alice Christiaens ‘Het hart verpand!’ op de muziek van de aria Esclavage en De ‘Orloff’ op de muziek van Mascha. Frits Vaerewyck zong er ‘De Mannen van ‘t Steentje’, op de muziek van Beautiful Diamand. Mary Cambien en het hele gezelschap zongen tot slot Zwijsens nieuwe marsch Naar Parijs.

Hiep Hiep Hoera !

Op tournee in Nederland

Het gezelschap voerde de revue Hiep Hiep Hoera ! onder meer op in Eindhoven, Helmond en Waalwijk. In september speelde de revue in schouwburg Kinsbergen in Tiburg ter gelegenheid van Tilburg-kermis.

‘De artisten beijverden zich, zich te bedienen van de Hollandsche taal, al rolden er hier en daar sappige Vlaamsche opmerkingen tusschendoor’.

Vedetten en attracties.  Met ‘de schoonste danseressen van Europa’ de 18 Hippodrome Girls. Als extra-attractie traden de 12 Tokay-Whirlwinds op, ‘het toppunt van acrobatiek’.  
Muziek. Door het volledige orkest van Hippodrome de ’14 Jazz-Kings o.l.v. Kapelm. Zwijsen’. Frits Vaerewijck zorgde er weer voor dat het publiek de vele refreintjes meezong.

Diamanten Kermis-Revue

Ter gelegenheid van Antwerpen-kermis en in regie van Rik Senten en Gaspard Van den Hoeck. Technische leiding was in handen van Leon en Frans Goddijn.
Muziek. De liedjes van Zwijsen uit de Diamant-revue werden hier hernomen.

Onderuit !

Viering Louis Staal

Optreden Nand Buyl

(1)
Daar rijst de fiere toren op, / ‘t sieraad van onze Vlaamse stede. /  De kanten toren, fieren torentop, / de trots en ‘t zinbeeld van ‘t verleden.

Deze openingsrevue van het nieuwe seizoen 1937-1938 was tevens de 25e revue die Louis Staal speelde voor Rik Senten en dat werd dan ook gevierd.
Vedetten en attracties.  Met de ‘koningen van de lach’ Esther Deltenre en Frits Vaerewijck en de zangers José Morrisson en Mary Cambien. Ook trad hier de jonge ‘filmartist’ Nand Buyl op. En sketches gebaseerd op de actualiteiten zoals de oefening tegen luchtaanvallen, de overtocht van de Noordpool, de scheepvaartweek, de grote brand in de poppenafdeling van de Grand Bazar enz.. Als attractie trad het Raimondo Ballet op van het Empire Theatre van Londen.  
Muziek. In deze revue werd het lied van Zwijsen en Senten Daar rijst de Toren ‘zoo magistraal voorgedragen’ door José Morrisson.(1)
Het werd Sentens lievelingslied en ter gelegenheid van zijn huldiging in november 1960 in Oud-België voerden de tenor Albert Van Rijckel en het orkest onder leiding van Zwijsen dit lied ter zijner ere nog eens uit.

In en Uit !

Show-revue

De regie was in handen van Gaspard Van den Hoeck, die zelf ook optrad.
Vedetten en attracties.  Grote animator was dit keer René Bertal die Frits Vaerewijck verving. Als zangeres trad Hélène Cartry op. Met Pol Polus, Louis Staal en Yvette Sivelle. Als attracties hadden we onder andere ‘de twee jazzkoningen’ Vance & Romeo, de Italiaanse jongleurs van de Hoffmann-Troupe, het komische duo Niotna & Partner en de ‘evenwichtmakers’ The Two Williams van de Berlijnse Scala.

1938


 

Doe z’eens vol !

Carnavalrevue

Mogelijk eerste uitvoering van ‘t Schooiertje (Zwysen-Ferry) door Willy Derby

In regie van Gaspard Van den Hoeck en Goddijn.
Vedetten en attracties.  De carnavalrevue met het eerste optreden van ‘de Antwerpsche Deltenre’ Mitje Verschoote. In deze revue, die op 19 februari start, is de Nederlandse ‘humorist’ en zanger Willy Derby te gast en hij kreeg er volle gelegenheid zijn schlagers te zingen. Daarnaast stelde men ook de Frans-Italiaanse tenor uit Marseille, Henri Giannini, voor ‘die Tino Rossi onttrroonde’ en verschillende ‘wereldattracties’ zoals de wereldkampioen van het bascuul-springen, de ‘stardanseres’ Kary Elmi van het Alhambra in Parijs en het Belgische duo De Schepper met hun poppenspel.  
Muziek. In deze revue onder meer We vieren Sint Jan, lied van Zwijsen gezongen door Mitje Verschoote, Yvette Sivelle, Polus, Van den Hoeck en Staal, en het revueliedje Doe z’eens vol!, gezongen door Willy Derby. Mitje Verschoote en Louis Staal brachten dan ook nog eens een potpourri ‘van over 40 jaar’ Tingeltangel! Mogelijk ontstaat hier ook het lied ‘t Schooiertje, dat immers dateert van maart 1938 en door Zwijsen werd gecomponeerd op tekst van Ferry (Ferry van Delden) voor Derby.

Hier ! Da’s ‘t mijn

Paasrevue

Deze revue start met een voorzichtige persiflage op de Anschluss.
Vedetten en attracties.  Het radioduo Lia Martin en Pierre Boeyen leiden de revue. Maar meer en meer krijgen de zogenaamde music-hall nummers of attracties en het ballet de overhand op hekelende sketches over de actualiteit. Als attractie was er dit keer ‘de Fransche ruiter’ Rambeau met zijn miniatuurcircus, ‘een kleine wereld van poneys, honden en apen’. Naast anderen traden ook op het danskoppel Jenny and Partner, de Amerikaans-Franse fantaisist en komiek Danyl en de ‘Antwerpsche Shirley Temple’ Betty Lee.

Knal-revue

Taf Van Aerschot voor het eerst in een Antwerpse revue

Met deze revue opent de Hippodroom op zaterdag 3 september het seizoen 1938-1939. De revue gaat in regie van Gaspar van den Hoeck (die ook meespeelde en eind september 1938 zou overlijden) en René Delmora.
Vedetten en attracties.  Met Sus van Aerschot en voor het eerst in een Antwerpse revue zijn zoon Octaaf Van Aerschot (ook Taf genaamd). Verder de vaste revuevedetten Polus, Staal en Sivelle, de Weense zangeres Lotte Bartschat en opnieuw de Catalaanse charmetenor Jean Salva die zijn schlagers zingt. Als attractie treden onder meer de Brox Family, dat zijn acht accordeonisten.  
Muziek. ‘Den Jasz-band van J.A. Zwysen’ begint met een ‘knal-inzet’. En in de loop van de avond zingen Van den Hoeck en Polus het revueliedje Knal! We kraken er nog een!, vertolkt Sus van Aerschot Suske, Kom bij Mij!, zingen Taf van Aerschot en Sivelle de nieuwe wals van Zwijsen De Moolen van Oolen en Lotte Bartschat en Yvette Sivelle zijn nieuwste lied Weer prijken de Torens!

1939


 

Hedde ‘t vast ?

De carnavalrevue

Ten behoeve van de Nederlanders ook Snap je’t genoemd.
Vedetten en attracties. Stonden op de affiche : Taf Van Aerschot, Nandje Buyl, José Morrisson, de Weense zangeres Lotte Bartschat, Polus, Staal en Sivelle. Als attracties onder andere het stepballet The Fellow Juveniles en de buikspreekster Florencette met haar sprekende pop. Met een lichtstoet, een karnavalstoet, een optocht der Musketiers en Amsterdam in feest bij dag-en-nacht.

Voelde nog Niks ?

De nieuwe internationale revue van Rik Senten

In regie van Senten en Goddijn.
Vedetten en attracties. Naast de vaste vedetten zoals Polus, Staal en Sivelle treden ook opnieuw Oktaaf Van Aerschot op en José Morrisson. Ook nu is het op de actualiteit hekelend gedeelte beperkt en gaat de aandacht meer naar het music-hall programma. Treden daarbij onder andere als attracties op ‘de Joedel-Koningin met hare twaalf tyrolers’ Käte Damhofer en ‘de Russische meester en zijne twintig Russen in hunne Kaukasische en Oekranische tempo-dansen’ Prof. Glazeroff. Drie Antwerpse stepdansers waren ook te gast, The Clever Boys geheten.
Muziek. Zoals andere jaren worden veel liedjes vertolkt op melodietjes van bekende schlagers of aria’s. Originele muziek van Zwijsen werd gezongen door de Hippodrome Girls in Kloppe-Klop! en door José Morrisson in De Klok van Vrede. De revue liep vier weken.

Snuitje, kom in mijn Schuitje

Deze laatste revue zou starten op zaterdag 2 september, maar vanwege de Duitse inval in Polen op 1 september besloot het bestuur de Hippodroom te sluiten.
Voorlopig werd ook de revue niet heropgestart en zo verhuisde Johan Zwijsen naar het Nieuw Luna-theater op de Sint Jacobsmarkt waar hij in 1939-1940 nog drie revues dirigeerde en muzikaal bewerkte van Arnold Frank.

1940


 

Tip Top

Op 20 april 1940 hernam Rik Senten zijn revuereeks in de Hippodroom met de revue Tip Top, opnieuw onder de muzikale leiding van Zwijsen. Enkele weken later, op 10 mei vielen de Duitse troepen België binnen…


Opmerkingen en aanvullingen worden in dankbaarheid aanvaard via het contactformulier op de startpagina

© Erik Zwysen, 5 december 2003
laatste aanpassing 03 februari 2018