El Bardo

Operettentheater El Bardo
Sint-Jacobsmarkt 93


 

El Bardo was een schouwburgzaal die sinds de opening in 1881 verhuurd werd aan allerlei verenigingen en toneelmaatschappijen.

 

1928

Vanaf februari 1928 werd de zaal echter verhuurd aan het Consortium van Artisten die overkwamen van de Prado-schouwburg, onder leiding van mevrouw Charlotte Noterman. El Bardo was nu een operettentheater en tot april stond het orkest nog onder leiding van Henri Kennes. Toen deze in april 1928 dirigent werd in cinema Odeon, werd hij voorlopig vervangen door Lode Van de Velde.

1928-1929

Vanaf september 1928 startte mevrouw Noterman met een ambitieus operettengezelschap. Vaste dirigent werd Lode Van de Velde, die overkwam van het Hippodroomorkest. Orkestmeester was de eerste violist L. Torfs en koorrepetent was C. Weltjens. Orkest en koor waren elk 16 man sterk. Het ballet bestond uit zes ballerina’s. De leiding van het balletkorps met eerste danseres Mej. Marthy berustte bij Mevrouw Olga Euler. Mevrouw Noterman en René Bertal wisselden elkaar af als regisseur. Op het programma stond onder meer het zangspel Sepp’l op muziek van Emiel Hullebroeck. Regelmatig trad men op in andere provinciesteden zoals Sint Niklaas of Turnhout.

1929-1930

In september 1929 startte een nieuw operettenseizoen, dit keer onder het bestuur van het driemanschap Charlotte Noterman, Lode Van de Velde en Jef Van Pelt, die ook de regie op zich zou nemen. In februari 1930 werd Lode Van de Velde in El Bardo gevierd voor zijn 20-jarige carrière als ‘orkestmeester’. In maart creëerde het gezelschap De Meiman, een zangspel op tekst van Jos Janssen en muziek van Juliaan Van Boterdael. Het is de enige creatie van een Vlaams werk dit seizoen. De toondichter dirigeerde zelf de première. In april 1930 ging Van de Velde dirigeren voor de revue van Rik Senten in de zaal Majestic. Ex-dirigent van cinema Roxy Tony Vaes nam het dirigeerstokje over tot het einde van het winterseizoen op 17 april. Het vrijgekomen gezelschap werd daarna aangeworven om in de Hippodroom enkele operetten uit te voeren, maar daar kwam uiteindelijk niets van in huis. Begin mei begon in Antwerpen de wereldtentoonstelling en de theaters waren noodgedwongen te sluiten omdat er geen volk meer opdaagde.


Eerste versie 6 jul 2011
laatste aanpassing :